Lasten golfopetus haastaa ja palkitsee
Golfin opettaminen lapsille on haastavaa mutta palkitsevaa, mikäli Ruuhikosken seuraohjaajia Petri Vainiota ja Pasi Laasalaa on uskominen. Kumpikin heistä aloitti seuraohjaajana toimimisen tällä kaudella ja kokemusta lasten golfopettamisesta on kertynyt jo paljon.

Sekä Vainiolla että Laasalalla on kummallakin useiden vuosien golftausta. Laasalaan golfkärpänen puraisi noin 15 vuotta sitten ja tällä hetkellä hän pyrkii pelaamaan niin usein kuin ehtii. Vainio puolestaan on golfannut jo 26 vuotta, ja sinä aikana hän on ehtinyt kisata muun muassa Finnish Tourilla. Golfohjaajakurssin he suorittivat viime syksynä. Seuraohjaajatoimintaan he lähtivät mukaan seuran puolelta tulleen kysynnän vuoksi.
- Lähdin ohjaajaksi oikeastaan sen vuoksi, että seuraan saataisiin golfliiton juniorigolfohjelman mukaista ohjattua toimintaa jo 4-5 vuotiaista lähtien, Laasala kertoo.


Ryhmien suosio yllätti

Laasala ohjaa 4-6 vuotiaista lapsista koostuvaa Pikkutiikerit-ryhmää, ja Vainio puolestaan vastaa kahdesta 8-12 vuotiaille tarkoitetusta ryhmästä: harrasteryhmä Albatrossista ja Starttiryhmästä. Ryhmien suosio yllätti molemmat ohjaajat positiivisesti ja lapsia ilmoittautuikin mukaan odotettua enemmän.

Treenien sisältö vaihtelee paljon ryhmien ikähaarukan mukaan. Nuoremmille suunnatun Pikkutiikerit-ryhmän harjoitukset ovat sekoitus leikkiä, liikunnan perustaitoja ja golfin alkeiden opettelua.
- Näin pienten lasten kohdalla ei yksittäisen harjoitteen kesto voi olla liian pitkä, että keskittyminen säilyy. Lasten golftaitojen opettamisen täytyy olla leikinomaista ja teknisiin seikkoihin ei pidä kiinnittää vielä liiaksi huomiota, kertoo Laasala kokemuksiaan 4-6 vuotiaiden opettamisesta.

Hieman vanhemmille tarkoitettujen startti- ja harrasteryhmien treenit koostuvat alkulämmittelystä, lajitreenistä ja pienestä kisailusta. Treeneihin sisältyy kaikkien golfin osa-alueiden harjoittelua aina lyöntiharjoittelusta sääntöjen opetteluunkin. Lasten opettaminen on palkitsevaa, mutta siinä on myös haasteita.
- Tarpeeksi monipuolisten ja mielekkäiden treenien keksiminen on joskus haastavaa, Vainio pohtii.

Laasala on samoilla linjoilla.
- Haastavinta on saada toiminta pysymään lasten mielestä mukavana ja kuitenkin jokaiselle riittävän haastavana.


Onnistumiset innostavat

Kuten varmasti kaikkia golfin pelaajia, myös lapsia lajissa innostaa ennen kaikkea onnistumisen elämykset.
- Hauska tapaus oli, kun treenasimme avauslyöntiä rangella starttiryhmän kanssa. Yksi poika ei meinannut millään osua palloon kunnolla, mutta kun viimein se nappilyönti tuli, niin poika tokaisi että "tämä on mun elämäni mahtavin päivä". En voinut kuin hymyillä, Vainio muistelee.

Seuraohjaajana toimiminen on palkitsevaa myös itse ohjaajalle.
- Saan yrittää ohjata lapsia mahtavan harrastuksen pariin, jota pystyy harrastamaan koko eliniän, Vainio sanoo.
- Ohjaajalle tämän ikäisten lasten kanssa toimiminen on mukavaa, koska palaute harjoitusten toimivuudesta tulee heti. Jos jokin harjoite on liian vaikea tai tylsä, se näkyy heti lasten toiminnasta, Laasala selittää.

Ohjaajia kaivattaisiin toimintaan mukaan lisää, jotta harrastusmahdollisuus turvattaisiin jatkossakin kaikenikäisille golfareille.
- Tämänikäisten ohjaajana toimiminen ei vaadi mahdottomia lajin teknisiä tai taidollisia vaatimuksia, vaan innostus pienten lasten kanssa toimimisesta riittää, Laasala kertoo.

Henna

seuraohjaajat
Petri Vainion ohjauksessa lapset oppivat golfin perustaitoja.

Seuraavat kilpailut

 Swingi on Ruuhikoski Golfin ajankohtaisosio, jossa voit lukea kiinnostavia kuulumisia Ruuhikosken ajankohtaisista aiheista ja golfin parissa toimivista henkilöistä.
 Siirry
Kilpailukalenteri »