Seniorigolfari pron oppiin - ei kai nyt sentään?
Ylipainoinen, lonkkavikainen, puolisokea ja jäykkä kuin puolen metrin ratakiskon pätkä – siinäpä oiva oppilas golfopettajalle!
Mitä sanoo seuramme pro Mika Sormunen – oppiiko ”vanha koira” uusia temppuja ja hyötyykö seniori-ikäinen golfopetuksesta?
Mika Sormunen: Tottakai, jokainen voi oppia ja myös oppii. Opetuksessa ja oppimisessa on vain huomioitava oppilaan ikä, fyysiset vahvuudet tai rajoitteet, motoriset taidot ja oppilaan oma mielikuva omista taidoista. Sen jälkeen on luotava harjoitteita, jotka tukevat olemassa olevia vahvuuksia ja kompensoivat iän mukana luonnollisesti tulevia fyysisiä rajoitteita. Samanlaista kaavamaista tekniikkaopetusta ei siis olekaan kaikille, vaan opetus räätälöidään noiden perusominaisuuksien mukaan.

No, mitäpä yllä kuvatun tyyppinen pappa tai mamma – siis keskiverto klubituuppari, joka ei kilpaile saa omaan peliinsä pro'lta?
Mika: Tietysti opettaja kohtaa välistä isojakin haasteita, sillä monen ikääntyneen pelaajan golfkierros voi tuntua fyysisesti raskaalta ja kovasti työläältä toppien ja duffien ryydittämänä.
Näiden haasteitten kohdalla sitten haetaan kehon luonnollisten liikkeiden kautta yksinkertaisuuta ja helppoutta swingiin ja sitä kautta oleellista pelimukavuuden ja peli-ilon paranemista.

Mitä kokemuksia näiden tavoitteiden osalta olet työssäsi saanut?
Mika: Kyllä mieltä lämmittää, että joskus oppilailta tulee kiitosta helpottuneesta pelistä, jaksamisesta ja sitä kautta liikunnan ilosta. Samoin liian työläältä tuntuneen pelin takia jopa lopettamisajatukset ovat opetuksen myötä kääntyneet uuteen golfinnostukseen.

Senioreissa on myös innokkaita tulostavoitteellisia kilpailijoita. Mitä golfopettaja voi näille tarjota?
Mika: Meillähän on talvella pyörinyt pari seniorien opetusryhmää ja varmasti myös tälle porukalle opetus on antanut eväitä kilpailutulosten paranemiseen. Asia vaatii vain jatkuvaa oma-aikaista harjoittelua erityisesti lähipelissä, bunkkerissa ja puttiviheriöllä. Jos fyysiset ominaisuudet ja tahtotila on riittävä, niin mikä estää asettaa tavoitteeksi nousua hyvälle kansalliselle tasolle. Esimerkkinä talven opetusryhmissä mukana olleista voi mainita vaikka Pekka Topparin, jolla on raameja ja ominaisuuksia nousta vaikka kuinka korkealle tasolle seniorikisoissa.


Kolme tärkeää asiaa: harjoittelu, harjoittelu ja harjoittelu

Pekka Topparilla on takanaan kilpaurheilijan ura lentopalloilijana. Suomen miesten maajoukkueessa Pekka on pelannut 268 maaottelua, ensimmäinen maaottelukutsu tuli jo 17-vuotiaana ja sitten ura maajoukkueessa kesti 15 vuotta. Seinäjoen Maila-Jusseissa tuli SM-kultaa vuosina 1986 ja 1987. Pelaajauraan mahtui myös kaksi kautta ammattilaisena Espanjassa vuosina 1981 ja 1982 ja yksi hopea maan sarjassa.

Pekka – olit talvella mukana Mika Sormusen vetämässä seniorien pienryhmäharjoittelussa. Mitä jäi käteen tai korvien väliin 13-tunnin opetusjaksosta?
Pekka Toppari: Täytyy sanoa, että nimenomaan korvien väliin jäi pyörimään melkoinen ruletti tietoa ja uusia asioita. Opetusjakso antoi todella hyvät avut ja virikkeet harjoitteluun ja harjoitusalueilla oppeja systemaattisesti kertaamalla saadaan toivon mukaan pala kerrallaan hallittu lyönti kuosiinsa. Asioita on vain niin paljon, että harjoittelussa olisi hyvä pitää päiväkirjaa kustakin lyöntivaiheesta ja niiden oppimisesta / onnistumisesta.
Talven ja kevään aikana puhuttiin usein neljästä tuhannesta lyönnistä ja kyllä sen on kokenut, että myös golf-oppimisessa on kolme tärkeää asiaa, eli harjoittelu, harjoittelu ja harjoittelu.
Kun senioriryhmissä mukana olleille on nyt taustalla ymmärrettävä ja hyvä opetusjakso, niin tuota harjoittelua ja toistoja vain on syytä tehdä – kyllä siitä hyvä tulee.

Onko sinulla tässä uudessa lajissa kilpailullisia tavoitteita?
Pekka: Ei nyt varsinaisia tavoitteita ole muuta, kuin saada kilpailujen kautta tasoitus alle 15 ja sitä kautta peliin mukavuutta ja helppouden tuntua...vaikka eihän sitä koskaan tiedä...

Mikä muuten sai sinut yli 60-vuotiaana innostumaan golfista?
Pekka: Tyttömme olivat harrastaneet golfia ja he ostivat minulle ja Kaijalle Green Card-kurssin ja siitä se kipinä syttyi heti ja nyt on menossa kolmas golfkesä. Tuosta tyttöjen tuuppauksesta lajin pariin pitää olla todella kiitollinen.

Summa- summarum:
Olipa kyseessä omaksi ilokseen kuntoileva klubigolffari tai tavoitteellinen seniorikilpailija niin yksinkertaistettu, kunkin luontaisiin ominaisuuksiin sovitettu opetus ja swingin hionta tekee kaikesta pelaamisesta fyysisesti ja henkisesti helpompaa – jos nyt golf yleensäkään voi vieläkin mukavampaa olla.
TR

Toppari bunkkerissa
Bunkkerissa tulee paljon "turhia" lyöntejä. Harjoittelu auttaa voittamaan pelon ja pallo ja hiekka lentää viheriölle ilman suurta tuskaa.

Seuraavat kilpailut

 Swingi on Ruuhikoski Golfin ajankohtaisosio, jossa voit lukea kiinnostavia kuulumisia Ruuhikosken ajankohtaisista aiheista ja golfin parissa toimivista henkilöistä.
 Siirry
Kilpailukalenteri »