Seniorimatkoilla maailma avartuu, tieto paranee ja rahat lisääntyy - joillakin!
Ruuhikoskella ahkerasti pelaileva senioripariskunta tapasi parinkymmenen vuoden tauon jälkeen mikkeliläisen tutun pariskunnan. Ensitervehdyksen jälkeen Ruuhikosken rouva meni oitis kysymään mikkeliläisiltä, että: ”Vieläkös Teillä harrastetaan seksiä, vai joko Tekin olette ryhtyneet golfaamaan?”

No – oli tuo asia noin, näin tai toisinpäin, niin kuitenkin seuramme seniorit harrastavat ainakin golfia intohimoisesti useammin kuin pari kertaa kuussa – ahkerimmat jokseenkin joka päivä! Pelailu pelkästään omalla kentällä on kuin laput silmillä juoksua ja siksipä seniorit ovat virikkeiden lisäämiseksi vakiinnuttaneet vuosiohjelmaansa yhteiset kevään ja syksyn pelimatkat Baltiaan, Ruotsiin ja Suomen muille kentille. Näistä yhteisistä peliretkistä onkin tullut monelle vuoden odotetuimpia elämyksiä tarjoavia kohokohtia, joissa ohjelmaa riittää lähtöaamusta tuloiltaan asti.


Kenttäbongausta

Senioritoimikunta pyrkii valitsemaan retkien kohteet kentille, jotka ovat mahdollisimman monelle vähemmän tuttuja. Lähialueen ja länsirannikon kentät on viime vuosina kuljettu ja siksi tänä vuonna seniorien syysmatka suuntautui Espooseen Luukin kentälle. Matkalla mukana olleille 44 seniorille Luukki osoittautui hyvin positiiviseksi yllätykseksi. Idyllinen ja kompakti golfkokonaisuus oli kuin herran kukkarossa oleilua. Hyvin erilaiset väylät tarjosivat visuaalisia elämyksiä ja haasteita koko rahan edestä kahdeksi päiväksi. Luukin vierailulla jäi erityisesti mieleen, että siellä osattiin ottaa vieraat (ja rahat) vastaan ja hoitaa tulospalvelu ja ravintolapalvelut alusta loppuun asti tyylillä, alkaen palvelupäällikkö Mikko Salmisen napakasta infosta vieraille ennen pelikierrosta. Tässä Luukki erottui selvästi edukseen verrattuna moniin muihin kohteisiin, joissa vieraita ei aina huomioida millään tavoin.

Uusista matkakentistä yksi mieliinpainuvimmista lienee viime vuosina ollut Bro Hoff Tukholmassa. Antti Lammi oli onnistunut ostamaan EPG:n sennuille pelimahdollisuuden tuolle usein Euroopan top kymppiin rankatulle kentälle viikkoa ennen Eurooppa-Tourin kisaa! Olihan se sitten hienoa katsoa televisiosta, kun Mikko Ilonen voitti kisan kentällä, jonka juuri olimme pelanneet.

Jos Bro Hoff edusti olosuhteiltaan huippua, niin toista ääripäätä edusti takavuosien Viron ”talvimatkaksi” muuttunut kevätmatka. Tuolloin peliaikaan tullut lumisade esti käytännössä pelaamisen ja vain sitkeimmät seniorit kiersivät kentän kokonaan. (Olikohan kyseessä skinivoittojen tavoittelu)? No – elämys ja mieleenjäänyt kokemus sekin ja niitähän matkoilta haetaan. Tuo ”talvisääntökenttä” on toki poikkeus. Niitväljä, Estonia CG ja Pärnun kentät ovat tarjonneet senioreillemme hienoja kokemuksia monena vuotena.

Noista kyseenalaisista olosuhteista muistui mieleen eräällä matkalla kuultu tarina:
”Juuri golfin aloittanut senioripariskunta oli pelaamassa Ruuhikoskella. Sää oli kauhea, vettä tuli kuin Esterin...tuuli kovaa ja lämpötila oli noin +4 astetta. Rouva näki Nurmonjoen varressa kaksi onkimiestä varustautuneina perusteellisen hyviin lämpimiin sadevaatteisiin. Siihen rouva toteamaan, että kato ny noita hulluja – tulleet ongelle tällaisella säällä!”


Skinin julmuus ja herkullisuus

Jos näette Simo Luoman emännän kulkevan ”silikissä ja sametissa” ja meidän muiden frouvien nukkavieruissa vanhoissa ”retuissa”, niin se johtuu siitä että Simo vei tänä vuonna meidän rahat lähes kokonaan Luukin peleissä.

Seniorimatkoille on jo aikoja sitten vakiintunut vapaaehtoinen osanotto kahden päivän skiniin. Eihän siinä isoista asioista oikeasti pelata, mutta on se vain mielenkiintoista katsoa, miten parinkymmenen pelaajan reikävoitot jakaantuu. Usein käy niin, että ”sattumaböröllä” voittoja voi osua kelle hyvänsä - jopa allekirjoittanutkin on joskus päässyt muutamaan euroon kiinni! Tänä vuonna pelaajat pitivät huolen, että reikiä tasattiin loppuun asti ja Simo Luoma onnistui ”välireikävoitollaan” viemään epätyypillisesti peräti 27-reiän voitot kotiin. No – joskus näinkin, mutta tulihan niitä voittoja muillekin...

Voittajaveikkauksesta

Mielenkiintoinen ohjelmanumero sennujen menomatkalla on voittajaveikkaus, jossa veikataan kahden pelipäivän parasta pb-pelaajaa laittamalla veikkauslappuun arvioituja voittajanimiä 1 €/ nimi. Luukin retkellä voittokerroin osoittautui kehnoksi, sillä parhaan tuloksen tehnyttä Anneli Räsästä veikkasi voittajaksi lähes 20-retkeläistä. Kevään Viron matkalla voittajaksi pelannutta Risto Peltokangasta ei tuolloin veikannut kukaan – ei edes vaimo Paula ja siitäkös keskustelua on perheen sisällä riittänyt, mutta asiasta on Riston mukaan jo päästy yli ja perheessä vallitsee rauha ja luja luottamus kummankin puolison pelitaitoihin.

 Sennujen matkalta
Seniorit tutustuivat Liisa Lipsasen kunnostamaan Maurizbergin linnan kenttään kevätmatkalla 2014. Kuvassa Paula Peltokangas, Kalervo Poussu, Maire Lammi ja Risto Peltokangas.

 


Paikallishistoriaa, huumoria, matkavisailuja ja lastauslogistiikkaa

Muutaman tunnin matkalla sana on vapaa ja Jorma Kunin bussin hifi-luokan äänentoisto antaa tilaisuuden spontaaneihin puheenvuoroihin. Seppo S. kävikin muistuttamassa matkalaisia elämän vaarallisista varjopuolista seuraavalla tositarinalla:

”Kainuulaisen arvostetun perheen yksi poika lähti lukemaan teologiaa ja sai myöhemmin seurakunnasta papin viran. Sitten hänen äitinsä oli kylällä kertonut itku kurkussa, että hänen pappi-poikansa on tullut hulluksi. Tuttavat ihmettelivät asiaa ja sanoivat pojan pitäneen edellissunnuntainakin ihan tolokun saarnan kirkossa. No, mutta kun se poikaressu on nyt ruvennu pellaamaan sitä golfia – itki äiti”.

No, niinhän se on, että golf vie mennessään ja Kunin Jorma kuljettaa senioreja rautaisella otteella. Kun Jorman bussia lastataan toisen pelipäivän jälkeen matkakuntoon, kuuluu Jorman komento:
”Jokainen seisoo oman bäginsä vieressä auton ulkopuolella ja bägit laitetaan käänteisessä purkujärjestyksessä auton ruumaan." (Kokemus lienee opettanut kantapään kautta, että ensimmäisenä vesitornin kohdalla poistettavia bägejä ei ole kovin mukavaa kaivella bägikasan alta esiin).

Paula Hämäläisellä oli tapana monena vuotena kerätä ja kertoilla matkareitin pitäjien paikkakuntahistoriaa. Siinä se maailmankuva mukavasti avartui ja kun mukaan mahtui myös mukavia Nopolan ja Arto Juurakon pakinoita, niin matka taittui rattoisasti. Allekirjoittanut toi seniorien bussimatkojen ajanvietteeksi iltapäivälehtien- ja haluatko miljönääriksi -tyyppiset visailut, joissa kysellään useimmiten jotenkin golfiin liittyviä kysymyksiä vastausvaihtoehtoineen. Kari Rytkönen antoi joskus ”kapteenin käskyn”, että visailussa on oltava pari sääntökysymystä. No niitä on sitten ollut ja sitä kautta sennujen sääntötuntemusta on toivottavasti kohennettu, vaikkakin eräs sanavalmis seniori pilke silmäkulmassa totesikin kimurantin sääntöselvityksen jälkeen, että: ”Eiköhän me vaan pelata edelleen kuten ennenkin”. Tänä vuonna Luukin retkellä bussivisan tietävin oli Matti Pohjoisaho, saaden kymmenestä kysymyksestä peräti 9-oikein.
Pelatessa usein käytetään puheeseen tarttuneita sanoja, kuten pääsinpä ”pälkähästä”, löin ”umpimähkään” tai jouduin ojasta ”allikkoon”. Näidenkin tuttujen sanojen alkuperää on visailuissa kysytty ja oikeat vastaukset ovat joskus aika yllättäviä.


Kyllikin kauhukokemuksia senioriretkistä

Kyllikki Sievi-Kortteen ensimmäisen seniorimatkan muistot ovat melko hupaisia. Hän ilmoittautui Sepon kanssa matkalle autuaan tietämättömänä mitä tuleman pitää. Kun Kyllikille selvisi, että matkalla pelataan oikein kilpailu ja kukin laskee itse pisteet, niin siinähän iski paniikki. Mitkä ihmeen pisteet? Juuri golfin aloittaneena Kyllikki myös kauhistui, kun ryhmään tuli pelikaveriksi joku Osmo, jonka tasoitus oli 6. Tuostakin kokemuksesta sitten selvittiin ja pb-pistelasku ja Osku ja monet muutkin seniorit ovat osoittautuneet ihan mukaviksi tuttavuuksiksi.
Jos eka reissulla pelitaidot vähän jännittikin, niin Luukin matkalla Kyllikille tuli sitten kompensaatiota kunnolla, sillä eräällä par-4 väylällä hän teki ”rutiinibörön” ja samassa ryhmässä pelannut kapteenimme löi vastaavasti 9-kertaa!
Niinpä niin – eiköhän taas mennä ensi keväänä kevätmatkalle uudet ja vanhat seniorit – vaikka sää sattuisi olemaan surkea, niin hyvä seura kyllä korvaa tuollaiset pikku hankaluudet.

TR

Seuraavat kilpailut

 Swingi on Ruuhikoski Golfin ajankohtaisosio, jossa voit lukea kiinnostavia kuulumisia Ruuhikosken ajankohtaisista aiheista ja golfin parissa toimivista henkilöistä.
 Siirry
Kilpailukalenteri »